Om oss


DSCPDC_0001_BURST20180728085045359

I början på 50-talet kom de tre bröderna Kjell, Lawe och Pelle Frick, från Skåne upp till Rättvik och Dalarna. I Skåne hade de tillsammans drivit ett litet bageri. Efter militärtjänstgöringen hade de sökt sig norrut i landet och hamnade då i Rättvik. Det som vi idag känner som ”Fricks” vid Torget i Rättvik började inte där utan på Ingels Café, 10 km från Rättvik. Där, på Ingels Café, fick Lawe tjänst hos bagare Henry Eriksson. Kjell kom till Hedins bageri i Boda. Tiden i Ingels blev kort. När också Pelle kommit till Rättvik öppnade de tre skåningarna eget i Nedre Gärdsjö. Där byggde de om det gamla mejeriet till bageri.

Efter en brand i bageriet 1952 flyttades rörelsen till Vikarbyn och därifrån en kortare tid till Hjertners Café på Storgatan i Rättvik. Allt eftersom rörelsen växte blev det behov av större lokaler. Till gamla mejeriet på Knihsgatan flyttades rörelsen. Brödleveranser gick till Grycksbo, Leksand och Mora.

Sedan Kjell Frick gick bort 1965 och Pelle Frick startade eget i Orsa fortsatte Lawe ensam kvar i Rättvik. 1978 startade Lawe ett leveransbageri på stora industriområdet – det som nu idag heter Rättviksbagarn. Lawe fortsatte verksamheten med bageri på Hellebergsväg. Tillsammans med Marianne och barnen Ann-Katrin, Gunilla och Peter arbetade man nu som ett renodlat familjeföretag.

Sedan 1958 ligger Fricks Konditori med både tillverkning, café och butik vid Torget i Rättvik. Gamla Frukt City togs över och blev konditoriets butik och fikarum. På förslag av Jöns Erik fick fikarummet namnet Veteranen. När Rättviks Hemslöjd 1991 flyttade ur sina lokaler på hörnet vid Storgatan/Rv 70 tog Fricks över även dessa lokaler. På förslag av kommunalnämndens ordförande Erik Tysk, som svarade för invigningen, fick lokalen namnet Påtåren. Företaget växte ytterligare. 1994 flyttade El och hushåll ur sina lokaler mot Rv 70 och Fricks tog då över dessa lokaler och där bedrivs idag all tillverkning.

Fricks har genom åren haft trogna kunder runt hela Siljan. Hit kommer man för att fika och för att handla med sig av sina favoriter. Vi strävar efter att behålla det gamla beprövade sortimentet men försöker också att hänga med och prova nya produkter. Namnet Fricks har genom åren blivit välkänt också runt om i landet tack vare strömmen av turister som stannar till på sina resor till och från fjällen.